NEDEN GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ

NEDEN GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

• Bir şehir üniversitesi olan Maltepe Üniversitesi’nin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, teorik ve uygulama alanında uzman seçkin akademik kadrosu ile eğitim vermektedir.
  • Bölümde, tam donanımlı uygulama mutfağı, pasta mutfağı ve soğuk hava depoları bulunmaktadır.
  • Üniversite yerleşkesi içindeki beş yıldızlı Kongre Oteli’nde staj yapma imkânları vardır.
  • Uygulamalı ve teorik derslere sektörden tanınmış isimler ve şefler davet edilerek öğrencilere mesleki deneyimler ve bilgiler aktarılmaktadır.

GENEL AMAÇ

Günümüzde geniş bir alana yayılan ve dev bir sektör haline gelen yiyecek-içecek  sektörü, toplum sağlığının geliştirilmesinde, korunmasında ve devamlılığında çok önemli bir yere sahip olmakla birlikte dünya endüstrisinde de büyük bir paya sahiptir. Bu alanlarda yetişmiş insan gücü ihtiyacı baş döndürücü bir hızla arttırmakta ve çok geniş istihdam alanları yaratmaktadır. Bu amaca uygun olarak, mutfak kültürünün estetik düzeyinin  yükseltilmesi ve korunup geliştirilmesi mümkün olacaktır.  Bu bakımdan piyasa ve sektörün şartlarına uygun, çağdaş bilgilerle donatılmış, bu bilgileri aktarma yeteneğine sahip, dinamik ve profesyonel bireylerin ülke gereksinimlerine göre yetiştirilmeleri amaçlanmaktadır.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili olarak sadece güncel, teorik ve kavramsal bilgileri değil, bu bilgilerin iş hayatında nasıl kullanılması gerektiğine dair uygulamaları da öğrencilerine aktarabilecek uzman öğretim elemanlarıyla söz konusu amaca ulaşılmaya çalışılacaktır. Ders programları, öğrencilerin piyasa ve sektörün ihtiyaçlarına uygun olarak en iyi şekilde yetiştirilmeleri için çeşitli uzmanlık alanları ile ilgili modüler ve geçişli eğitim sistemine göre planlanmıştır. Bahsedilen bu programlarda Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili çeşitli uzmanlık alanlarına yönelik olarak kişisel becerilere sahip, sosyal sorumluluk bilinciyle sürekli gelişme hedefi güden profesyonel elemanların yetiştirilmesi amaçlanmıştır. Bu programda öğrencilere verilen mesleki bilgilerin teoride kalmaması için staj şartı konulmuştur. Böylelikle programdan mezun olan öğrenciler edinmiş oldukları teorik bilgi ve mutfak sanatlarındaki becerilerini iş hayatında nasıl kullanabileceklerini de tecrübe etme imkânına sahip olacaklardır. Somut olarak öğrencilerimizin başarı durumu bu alanda unvan ve yetki veren sınavlarda sağlayacakları başarılarla belli olacaktır. Buna ek olarak sektör ve mezun öğrencilerle yapılacak görüşme ve araştırmalarla da durumu izleme ve değerlendirme planları yapılmaktadır.

GASTRONOMİ EĞİTİMİ

·         Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde eğitim dili Türkçe olup yabancı dil hazırlık sınıfı bulunmamaktadır.

·         Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümündeki eğitim yalnız uygulama veya aşçılık derslerine bağlı değildir. Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği, Otelcilik ve İşletme dalları üzerinden de eğitim verilmektedir.

·         Teorik olarak işlenen dersler: Beslenmenin Temel İlkeleri, Gıda Hijyeni ve Güvenliği, Gıdalar ve Özellikleri, Uluslararası Gıda Mevzuatı, Gastronomi ve Yemek Tarihi, Yiyecek ve İçecek Yönetimi İlkeleri, İçeceklere Giriş, Yiyecek ve İçecek Maliyet Kontrolü, Yiyecek ve İçecek Pazarlama ve Satış

·         Uygulamalı meslek dersleri: Mutfak Uygulama I-II-III-IV, Pastacılığa Giriş, İleri Pastacılık, Ekmek Yapımı, Avrupa Mutfakları, Dünya Mutfakları, Türk Mutfağı, Akdeniz Mutfağı, Vejetaryen Mutfak ve benzeri derslerden oluşmaktadır.

·         Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün diğer bir misyonu ise; dünya mutfakları ve uygulama tekniklerini öğretmekle birlikte, Türk mutfak kültürünün akademik ortamda öğretilmesini ve tanınmasını sağlamaktır. Bu alanda öğrencilerin yetiştirilerek Türk mutfak kültürünün diğer kültürlerle tanışmasını sağlamak ana hedeflerden biridir.

·         Programdan mezun olanlar  “Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Lisans Programı” mezunu olurlar.

STAJ

Sektörel alanda bilgi ve uygulama becerilerini geliştirmek için Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümündeki her öğrenci 2. sınıftan sonra en az 60 iş günü staj yapmak zorundadır. Böylece öğrencilerimiz sektör tarafından da tanınmakta ve daha üniversiteyi bitirmeden kendi uzmanlık alanlarını belirleyerek istedikleri alanda çalışma olanağına sahip olmaktadır.

İŞ OLANAKLARI

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün öğrencileri üniversite eğitimlerini bitirmeden sektörde çalışabilme imkânı bulabilmektedir. Eğitimlerini tamamladıktan sonra, bir süre iş tecrübesi edinmelerinin ardından turizm sektöründe, otel ve tatil köylerinde, hastanelerde, catering firmalarında, yemek fabrikalarında gibi yerlerde kolaylıkla iş bulabilirler. Sektörde yönetici ve girişimci olarak veya kendi işletmelerini kurarak çalışabilirler.